2008. augusztus 18., hétfő

Atomium

Laci mára is szabadnapot vett ki, így: indulás együtt az Atomiumba. Az autóban Ákos óhaja szerint ezúttal a leghátsó sorba ül egyedül, onnan élvezi Laci kényeztetését: az alagút-utazást.
Lacinak az utazásban Erika segít , a GPS (Globális Helymeghatározó Rendszer, a Föld bármely pontján, a nap 24 órájában működő műholdas helymeghatározó rendszer), ami oda van szerelve a műszerfalra és miután Laci bepötyögteti a célt, máris odavezet. Ha netán másfele letérnénk, akkor illedelmesen szól: Újratervezés. És máris mondja, mutatja az új útitervet. Ha pedig meghaladjuk a megengedett sebességet, udvariasan mondja: Túl gyorsan mész!Aba mélyen meditál:
A kilenc gömbből álló Atomium emlékmű a vas tércentrált köbös kristályrácsát jeleníti meg 165 milliárdszoros nagyításban. (Ez nagyjából akkora lépték, mintha egy 0,1 mm-es porszemcsét Föld méretűre növelnénk.) Ez a látványos épület az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült el, és annak egyik fő attrakciója volt. Ott vannak a fiúk:
Nem akarok felnőni! Felnőtt akarok lenni!
Fogjuk a hisztizést a dackorszakra.
Üvegtetejű lifttel siklunk a legfelső gömbbe:A belga eső ellenére kivehetőek a jellegzetes épületek, körpanoráma a városra:
Például a Mini-Europe:Böbbbe! - halljuk a labdarajongó Aba labdát felismerő megszokott ujjongó visítását. Vissza lifttel a középszinten álló gömbbe. Itt az 1950-70-es éveket idéző kiállítás. Majd ismertető rövidfilm az Atomium építéséről. A szerkezet teljes magassága 102 méter, tömege pedig 2400 tonna. A kilenc, egyenként 18 méter átmérőjű gömböt tizenhat cső köti össze.
Milyen erősek a csavarozó szerelők!
Lenyűgöző!
Ez a csúcsára állított kocka, mely most már Brüsszel egyik szimbóluma, jó szemléltető eszköz lenne a suliban:Az oldaljáratok:
Itt már mozgólépcső visz az egyik gömbbe:

Nincsenek megjegyzések: